Meer weten

logo ilba

Spaaradvies van een persoonlijk assistent:  optimaliseer je vaste contracten

Spaaradvies van een persoonlijk assistent: optimaliseer je vaste contracten

Algemeen   /   11/03/2021   /   0 OPMERKINGEN   /  A+ | a-

De maatschappij evolueert snel en dat voelt vooral de oudere bevolking. De administratieve mallemolen draait op volle toeren en veel senioren hebben geen zin of onvoldoende kennis om alle papieren correct bij de houden. Een gemiste kans want veel vaste contracten zijn na een aantal jaar erg duur als je hun prijs vergelijkt met die van concurrenten of zelfs met een nieuw contract bij dezelfde leverancier. Dankzij een optimalisatie valt er dus veel geld te besparen.

Om welke contracten gaat het?

  • In elk huishouden zijn er een hoop vaste contracten. Wie die niet regelmatig onder de loep neemt of vernieuwt, loopt het risico een ‘slapend’ tarief te betalen dat veel te hoog ligt. Het gaat onder andere om:
  • Contracten voor gas en elektriciteit
  • Abonnementen
  • Telecomcontracten (telefonie, televisie en internet)
  • Verzekeringen (denk aan brand, diefstal, burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, verzekeringen voor eventuele voertuigen,…)
  • ….

Welk voordeel levert het je op?

Een dure maandelijkse last goedkoper maken, kan door de klantendienst te contacteren en een lager tarief te bedingen. Als dat niet voldoende blijkt, kan een overstap naar een concurrerende leverancier alsnog winst opleveren. Veel winst. Enkele voorbeelden:
  • De krant De Tijd berekende dat de energiecontracten die een prijs rond het marktgemiddelde hanteren op jaarbasis slechts zo’n € 10 van elkaar verschillen. Maar wie van de duurste naar de goedkoopste leverancier overstapt, bespaart jaarlijks op elektriciteit ongeveer € 250 en op aardgas meer dan € 400.
  • Daarbovenop komen nog eens de kortingen waarmee leveranciers frequent nieuwkomers proberen te lokken (al zorgen strenge voorwaarden er soms voor dat klanten alsnog naast die bonus grijpen).
  • In 2018 rekende het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie uit dat het prijsverschil tussen bundels voor internet, mobiele telefonie en televisie op jaarbasis tot € 660 in prijs verschillen. Bij de vaste gsm-abonnementen liep het verschil op tot € 360.

 

Goed om weten.


enlightenedIn veel gevallen is een overstap naar een andere leverancier gratis (voor gas en elektriciteit is dat bijvoorbeeld altijd zo). Belangrijk is dat eventuele opzegtermijnen in lopende contracten worden gerespecteerd en dat de opzeg volgens de richtlijnen in de algemene voorwaarden wordt verstuurd.

enlightenedLet bij het veranderen van energieleverancier ook op het aandeel vaste kosten, want die kunnen verschillen van leverancier tot leverancier en hebben dus een impact op het totaalplaatje.

 

Bij wie kan je terecht?


Je ziet het. Je kan heel wat geld besparen, maar het vergt wel wat tijd, moeite en vergelijkingswerk. Wie het niet ziet zitten om aan deze vergelijking te beginnen, kan gelukkig rekenen op de hulp van een persoonlijke assistent als Pa&Ma.
 
Geen opmerkingen...

Laat hier uw opmerking

Simple catpcha image
Top

© Copyright 2021 DynamICK - Designed by IlBa Projects - All Rights Reserved